Ingrijirea corecta a tenului

Ti s-a intamplat vreodata sa achizitionezi un produs pentru ingrijirea tenului si sa nu ai rezultatele pe care le asteptai?

Exista numeroase astfel de cazuri cand, desi sunt de calitate, produsele nu au un rezultatul dorit. Printre motivele pentru care se intampla acest lucru putem enumera si reactia tenului, insa de multe ori si aplicarea incorecta este cauza. Produsele pentru ingrijirea tenului trebuie folosite intr-o anumita ordine pentru ca efectul lor sa fie maxim. Iata care este ordinea recomandata de catre expertii in frumusete:

Demachiantul este primul produs utilizat in ingrijirea tenului. Demachiera, atat seara, cat si dimineata, indiferent daca ai purtat machiaj sau nu, este obligatorie. Rolul demachiantului nu este doar acela de a indeparta machiajul, ci si de a curata tenul si a-l pregati pentru machiaj sau pentru aplicarea celorlalte produse.

Exfoliantul este urmatorul produs aplicat dupa demachiant, in cazul in care se foloseste in ziua respectiva, deoarece este recomandat saptamanal pentru tenul normal sau de doua ori pe saptamana pentru tenul mixt si gras. Exfolierea este fundamentala pentru a mentine pielea stralucitoare, pentru eliminarea punctelor negre si a impuritatilor si se face intotdeauna dupa demachiere.

Loţiunea tonica se aplica imediat dupa exfoliere, daca s-a efectuat exfoliere in ziua respectiva sau, in cazul in care nu, imediat dupa demachiant. Rolul lotiunii tonice este de a purifica porii si a restabili pH-ul pielii. Exista insa exceptii in utilizarea lotiunii tonice: nu este recomandata in cazul tenului gras deoarece are efect degresant, iar glanda sebacee va fi stimulata sa produca mai mult sebum pentru a suplini ce a fost curatat. In cazul tenului gras se foloseste lotiune tonica doar dupa o extractie. De asemenea, in cazul in care se foloseste apa micelara pentru demachiere, nu mai este obligatorie folosirea lotiunii tonice.

Serumurile si fiolele se aplica dupa ce tenul a fost curatat si tonifiat. Au molecule mici si ingrediente active in concentratie mare, iar acest lucru ajuta la penetrarea in profunzile a epidermei. Substantele din serumuri si fiole nu inlocuiesc crema, ci o completeaza.

Crema hidratanta este ultimul produs folosit in ritualul de ingrijire al tenului. Orice piele are nevoie de o crema hidratanta, chiar daca aspectul este unul bun. Pe langa procesul natural de imbatranire, pielea este expusa factorilor externi (temperatura, vant, radiatii, machiaj etc) si din aceasta cauza isi pierde elasticitatea. Nu se recomanda folosirea aceleiasi creme ziua si noaptea, deoarece nevoile pielii sunt diferite, ziua avand nevoie de hidratare, protectie impotriva razelor UV, iar noaptea pielea are nevoie de elemente nutritive sau produse antiimbatranire.

Pentru obtinerea celor mai bune rezultate pe care le promit produsele este necesara si utilizarea lor in oridinea corecta si conform recomandarilor producatorilor.

Ștefania Ardelean